Kahvilla Paula-tytön vieraana

Pauligin historia on kiehtova kurkistus suomalaiseen historiaan – ja tietysti ennen muuta suomalaisen kahvin ja kahvinjuonnin historiaan. Juhla-Mokan ja Paula-tytön tuntevat kaikki, mutta Paulig on paljon muutakin. Gustav Pauligin kahvipaahtimo oli ensimmäinen Pohjoismaissa – ja yhä lähes 1% kaikesta maailman kahvista paahdetaan juuri Pauligilla. Ja kuinka ollakaan, suomalaiset juovat ylivoimaisesti eniten kahvia koko maailmassa. Mutta Pauligin myydyin tuote ei kuitenkaan ole kahvi.

Siperian Martat pääsivät tutustumaan Pauligin kahvitehtaaseen, yleisöltä suljettuun huippukiinnostavaan museoon – ja saivat tietysti kahvia juodakseen, itsensä Paula-tytön tarjoilemana.

20171026_161047.jpg

Pauligin ikoninen kultainen kahvikuppi. Valmistettu tilauksesta vain Pauligille.

Pauligin historia alkaa vuodesta 1876, jolloin Saksasta Suomeen tullut Gustav Paulig perusti oman yrityksen. Elintarviketeollisuus oli Suomessa vielä aivan alussa. Vuonna 1904 Gustav Paulig perusti Pohjoismaiden ensimmäisen kahvipaahtimon Helsinkiin. Gustav Paulig oli visionäärinen liikemies: kahvinpavut oli siihen aikaan tapana ostaa raakana, kilotavarana, ja paahtaa itse kotona. Paulig toi ensimmäisenä markkinoille kuluttajapakkauksiin pakatun, valmiiksi paahdetun kahvin – ensin papuina, mutta pian jo valmiiksi jauhettuna. Se osoittautui menestykseksi.

Gustava Pauligin kuoltua hänen vaimonsa Bertha Paulig toimi Pauligin toimitusjohtajana 12 vuotta. Hän lienee ollut yksi Suomen ensimmäisistä naispuolisista toimitusjohtajista – eikä pioneerin tehtävä aina kovin helppo ollutkaan.

Yrityksenä Paulig ymmärsi myös brändäämisen päälle, pakkausten ulkoasulla ja tuotteiden nimillä oli väliä. Yhä edelleen kaupasta löytyy Juhla-Mokkaa ja Presidenttiä, jotka molemmat kehitettiin jo vuonna 1929. Ja kyllä, nykyiset Juhla-Mokka ja Presidentti -sekoitukset pidetään yhä niin lähellä alkuperäisiä kuin mahdollista. Juomme siis samanmakuista kahvia kuin jo isomummo aikoinaan. Myös laatu oli Pauligille tärkeä: Paulig alkoi ensimmäisenä Euroopassa merkitä kahvipaketteihin päivämäärät tuoreuden osoittamiseksi.

20171026_173718.jpg

Huomio, kelpaisiko Maine? Kaikki kahvisekoitukset eivät enää ole nykypäivän kuluttajalle tuttuja.

Paulig on kuitenkin paljon muutakin kuin kahvitehdas. Jo varhain Pauligilla oli myös muita tuotteita: vuonna 1942 Paulig avasi Herttoniemeen Pohjoismaiden ensimmäisen pakastetehtaan. Muistaako joku vielä Pauligin jäätelöt ja muut pakasteet? Nykyisin Paulig ei enää myy pakasteita, mutta sen sijaan esimerkiksi kaikille tutut Santa Maria -mausteet ovat Pauligin. Ja se Pauligin myydyin tuote (joka ei ollut kahvi) – tortillat.

20171026_172356.jpg

Pauligin Topsy! Kuka muistaa vielä?

Lopulta pääsemme myös itse kahvitehtaaseen, Pauligin huippumoderniin paahtimoon. Kahvipakettien taivallusta liukuhihnoilla voisi katsella zen-henkisesti tuntikaudet. Alan moderneinta huipputekniikkaa käyttävä paahtimo on ympäristöystävällinen  ja siellä valmistuu vuosittain noin 100 miljoonaa kahvipakettia Suomeen ja vientimarkkinoille.

20171026_175004

 

Entä juommeko me suomalaiset tosiaan maailman huonointa kahvia? Emme juo, kiistää Paula-tyttö. Vaaleapaahtoinen kahvi on aina laadukkaampaa, sillä sen makuvirheitä ei voi peittää paahtamalla. Toisaalta vaaleapaahtoinen kahvi vaatii puhtaan veden: huonolaatuinen vesi maistuu kahvissa. vaaleapaahtoinen kahvi on tulossa muotiin muualla maailmassa- mutta Suomessa ollaan nyt ihastuttu tummapaahtoiseen.

SiMa kiittää: kahvitehdasvierailu oli kiehtova ja taisimme kysymyksillämme pidätellä Paula-tyttöäkin yli sovitun kellonajan.

20171026_171917.jpg

Kahvia on myyty myös tulojen hankkimiseksi hyväntekeväisyyshankkeille.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s