Syksyn marttailuviikolla, jolloin teema oli ”arkiruoka on järkiruokaa”, järjestettiin SiMan toimesta jäsenille hävikkiruokailta Ravintola Nollassa. Siman ruokamartan pohjustamalla keskustelulla hävikkiruuasta ja Ravintola Nollan ideologiasta kuulemisella saatiin aikaan keskusteleva, hauska ja erittäin mielenkiintoinen ilta herkullisen ruuan siivittämänä. Kolmen ruokalajin illallinen nautittiin hyvällä omallatunnolla aiheuttamatta lainkaan ruokahävikkiä!

Alkuruoka
Ilta alkoi ruokamartan pohjustamalla, marttojen vinkkeihin perustuvalla turinalla. Jokainen pääsi miettimään mikä ruoka useimmiten omassa jääkaapissa pääsee nahistumaan, mitä kikkoja itse keittiössään käyttää hävikin vähentämiseen ja lopuksi ideoitiin, miten nahistuvien ruokien listalta voisi kehitellä ratkaisuja. Neuvoja ja vinkkejä jaettiin pitkin iltaa ja asiaa oli enemmän kuin ehdittiin käydä läpi. Näin ollen ruokailun lomassa keskustelut ja vinkit jatkuivat reippaasti yli suunnitellun illan keston. Aiheet joihin ei ehditty paneutua, kukin osallistuja sai jälkikäteen ruokamartalta sähköpostina, jolloin Marttaliiton hävikkiruokakurssin anti saatiin myös SiMalaisten käyttöön.
Ravintola Nollan konsepti, jossa hävikkiä ei haluta tuottaa lainkaan, herätti kasan kysymyksiä. Miten se on mahdollista? Näihin kysymyksiin vastasi ravintolan omistaja Carlos. Oli mielenkiintoista nähdä ja kuulla, miten ravintolassa jatkuvasti innovoidaan ja etsitään tietoa, jotta hävikki saadaan minimoitua. Opimme muun muassa, että kuohuviinejä ei tarjolla kovasti ole, sillä niiden korkkien metalliosille ei ole vielä löydetty järkevää jatkokäyttöä ja näin ollen niitä ei valikoimaan ole otettu. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan milloin joku kuohuvan valmistaja keksii vaihtaa korkkinsa sellaiseen, että se Nollallekin kelpaa.
Ruuat olivat herkullisia ja saimme nauttia niin kalasta, lihasta kuin kasvisherkuistakin. Juomina nautittiin varsin mielenkiintoisia viinejä ja Nollan omia mehuja, joista ei makua puuttunut. Tähän ravintolaan martta palaa mieluusti uudestaankin!

Pääruoka
Teksti&kuvat: Sonja Lavikko