Se ainoa oikea villasukkatehdas

Helsingin Roihupellossa toimii perinteinen Helsingin Villasukkatehdas, joka tekee villasukkia niin kuin niitä aina on tehty, perinteitä kunnioittaen, ammattitaidolla ja ylpeydellä.

Tehdas on pieni ja vanhanaikainen, juuri oikealla tavalla. Täällä syntyy laadukkaita ja käytössä kestäviä suomalaisia sukkia.

20171004_173816

Aikamatka 1950-luvulle

Villasukkatehdas on kännykkä- ja tietokonevapaata aluetta. Tehtaassa keskitytään tekemään maailman parhaita villasukkia, ilman keskeytyksiä, kännykän piippauksia tai muita häiriöitä. Seinällä on jokaisen työpäivän työjärjestys taukoineen. Työntekijöiden hyvinvointi on tärkeää.

Tehdas on sisustettu kodikkaasti vanhoilla huonekaluilla, putkiradioista kuunnellaan työpäivän aikana ohjelmaa. Patruunan työhuone on komeasti kalustettu – erityisesti vierailijoita ilahdutti arvokkaan kaappikellon juhlalliset lyönnit: viisi kumeaa lyöntiä: tutustumiskierros voi alkaa. Mutta ensin kahvia ja herkullisia piirakoita!

 

DSCN2699

Kuva: Leena Rintala

300 sukkaa joka päivä

Tehtaassa valmistuu joka päivä 300 sukkaa. Yhden sukan tekemiseen kuluu 45 minuuttia. Pienessä tehdassalissa kutomakoneet kutovat sukkaa konemestarin tarkassa valvonnassa. Vuosikymmeniä vanhat koneet kaipaavat päivittäistä huolenpitoa – mutta niinpä ne yhä toimivatkin moitteettomasti.

1920-luvulla suunniteltuisiin koneisiin asennettiin sähkömoottorit jo 50-luvulla, mutta periaatteessa koneet voisivat toimia kokonaan ilman sähköäkin. On pakko ihailla koneiden yksinkertaista nerokkuutta – hyvin suunniteltu kone kutoo laadukasta ja kestävää, ja itse kone kestää aikaa ja kulutusta, jos jokin osa hajoaa, koneen voi aina korjata.

20171005_132035

Villasukkaa tulossa. Kone neuloo koko sukan: varren, terän ja kantapään. Äänestä kuulee, koska on kantapään vuoro.

Sitä paitsi kaikilla koneilla on nimi! On Maija ja on Viljo… Konemestarin tarkka korva kuulee heti jos jonkun koneen neula katkeaa tai kone kaipaa huoltoa.

Eettistä ja ekologista

Sukat kudotaan eettisesti kasvatetusta villasta, karstavillalangasta, joka kehrätään vuosikymmeniä vanhan sekoitusreseptin mukaan. Villasukkaa kudottaessa ei periaatteessa mitään jää yli ja mene roskiin. Pieni viipale ylimääräistä materiaalia menee askartelukäyttöön ja esimerkiksi nallekarhujen täytteeksi.

Ja itse sukat ovat kulutusta kestäviä, todellinen investointi lämpimiin varpaisiin pitkäksi aikaa.

 

 

 

20171005_132007

Jos jokin osa koneesta menee rikki, se korjataan. Näin koneet kestävät sukupolvesta toiseen.

Suomi 100 vuotta

Villasukkatehtaassa on juhlavuosi huomioita ja sen kunniaksi voi sukkansa tilata tänä vuonna myös pienellä suomenlipulla koristeltuna.

Remu Aaltonen ja villasukat

Helsingin Villasukkatehdas on tehnyt historiaa myös tuottamalla oheisen videon Remu Aaltosen kanssa. Remu on myös lahjoittanut tehtaalle antiikkisängyn – siltä varalta, että tehtaan työntekijöistä joku kaipaisi joskus torkkutaukoa. Lämpöiset villasukat jalassa.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s