Hurmaavan hyviä kasvisherkkuja

Taitavat naiset, joukossa myös päivänsankari (hyvä kun tehtiin kakkukin kurssilla), kokoontuivat Marttatalon keittiöön kasvisherkkujen pariin. Kokkasimme gluteiinitonta ja vegaanista, sekä näppäriä arkiruokia, että myös fiinimpää tarjottavaa.

Vegaanisten ja gluteiinittomien ruokien valmistaminen on helppoa – ja yhdessä se sujui kuin tanssi. Eräät jopa uskalsivat tehdä elämänsä ensimmäisen kakun sillä ajatuksella, että ”Liity marttoihin ja haasta itsesi!” Hienosti onnistui sekä haaste, että se kakku.

Alla vielä illan herkkujen reseptit.

ONNELLISEN KANAN KASTIKE

Soijasuikaleita
Öljyä
Currytahnaa
Currya
Gram masalaa
Sitruunamaustetta
(suolaa)
Ananaspaloja
Kasviskermaa
Riisiä

OHJE:

Keitä soijasuikaleet vedessä paketin ohjeen mukaan, valuta lävikössä ja huuhtele kylmässä vedellä. Kuumenna öljytilkka pannulla, lämmitä siinä tahna ja mausteet, lisää suikaleet ja paista, kunnes suikaleissa hyvä väri. Lisää ananas liemineen sekä kasviskerma, anna hautua hetki.

Keitä riisiä lisäkkeeksi.

GRAM-LETUT (2-3 kpl)

1 dl gram-jauhoja
1 dl vettä
hieman öljyä
smoked paprika -maustetta
gram masalaa
(suolaa)
Sekoita aineet yhteen, anna hetki turvota. Paista letuiksi. Päälle voi laittaa esim. paistettuja kasviksia, hummusta ja tuoreita vihanneksia.

KASVISPIIRAKKA

Pohja:

50 g huoneenlämpöistä maidotonta margariinia
2 dl kaurajauhoja
1 dl tattarijauhoja
ripaus suolaa
(1 tl psylliumia)
150 g soijajugurttia (tai muuta nestettä vähemmän)

Täyte:

Kasviksia oman maun mukaan (porkkanaa, lanttua, sieniä, kesäkurpitsaa, sipuleita, tomaattia, oliiveja, aurinkokuivattua tomaattia, parsakaalta, ym..)
Kasviskermaa 1 prk
Vegaanista juustoa maun mukaan
Mausteita maun mukaan

Laita uuni kuumenemaan 200 C°. Sekoita kuivat aineet ja ja nypi margariini sekaan. Lisää jugurtti ja sekoita. Painele piirakkavuoan pohjalle ja tee täyte. Lisää täyte piirakan päälle ja sekoita kasviskerma, juusto ja mausteet keskenään. Kaada täytteen päälle. Paista uunissa  n. 40-45 min. Jos pinta alkaa tummumaan liikaa käännä uuni 175C°.

MUNATTOMIA MARENKIPISAROITA

1 tölkillinen kikhernelientä
1,5-2 dl sokeria
tilkka sitruunamehua
(lakritsijauhetta)

Vatkaa liemi tanakaksi vaahdoksi, lisää sokeri, sitruunamehu ja lakritsijauhe. jatka vaahdottamista muutaman minuutin ajan.

Pursota tai lusikoi pellille pieniä marenkipisaroita, paista uunissa 125 asteessa 1-1,5h. Anna jäähtyä.

SUKLAAKAKKU (Kinuskikissa)

Pohja:

150-160 g (gluteenittomia ja maidottomia) Digestive-keksejä
75 g (maidotonta) margariinia
¼ dl ruokosokeria

Täyte:

6 dl kasvis- tai soijapohjaista vispiä (kasvispohjaisen osalta varmista gluteenittomuus)
½ dl ruokosokeria
350 g (maidotonta) tummaa suklaata

Koristelu:

mansikoita
suklaarouhetta

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reunat reunakalvolla – näin kakku irtoaa kauniimmin.

Murenna keksit monitoimikoneella tai kaulimella. Sulata margariini kattilassa ja sekoita keksit ja ruokosokeri joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle.

Vaahdota kylmä vispi kuoheaksi. Sekoita joukkoon ruokosokeri. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W) välillä sekoitellen. Lisää suklaasula vispivaahtoon ja vatkaa tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa n. 3 tuntia tai mielellään seuraavaan päivään.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Tasoita reunat lastalla tai palettiveitsellä. Koristele suklaarouheella ja tuoreilla mansikoilla.

MUSTAPAPUBROWNIET

mustapapuja nesteessä 1 purkillinen
50 g margariinia sulatettuna
1/2 dl kaurajauhoja
soijajugurttia 1-2 dl
kaakaojauhetta n. 1/2-1 dl
suolaa 1/2 tl
leivinjauhetta 1 tl
vaniljasokeria 2 tl
hunajaa 1/2 dl tai ruokosokeria 1 dl tai Steviaa 1 dl tai tavallista sokeria oman maun mukaan
nesteeksi kahvia ½ dl
(Kanelia)

Päälle voi laittaa:

suklaapaloja
maapähkinävoita
pähkinärouhetta
kookoshiutaleita

Ohje:

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Valuta pavut ja huuhtele. Sekoita kaikki aineet keskenään sauvasekoittimilla tai blenderillä. Lopputuloksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että saat taikinasta mahdollisimman tasaisen. Pidä siis huoli, että pavut murskaantuvat hyvin. Kun taikina on tasaista, tarkista maku. Pavun makua peittämään ja lisämakeutta tuomaan voit lisätä esimerkiksi hunajaa, kaakaojauhetta tai kanelia. Kun makeus on sopiva, kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Lisää päälle valintasi mukaan esimerkiksi suklaa- tai pähkinärouhetta.

Aseta vuoka uunin keskiosaan noin 20-30 minuutiksi. Valmiin leivoksen reunojen on tarkoitus olla kypsän rapeat ja keskustan hieman kosteaa. Nauti leivos esimerkiksi jäätelön  tai kookoskermavaahdon kanssa.

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s