Kotimuseoiden helmiä

Maaliskuista viimaa uhmaten joukko simalaisia sukelsi taideaarteiden maailmaan. Taidekoti Kirpilä osoittautui suorastaan mykistäväksi käyntikohteeksi.

Taidekoti Kirpilä löytyy Finlandia-talon takaa Töölöstä – mutta se on auki vain kahdesti viikossa – tai kuten nyt, erikseen sovittuna opastettuna tutustumiskäyntinä. Asiantunteva opas kierrätti simalaiset Kirpilän kodissa, yhden taideaarteen luota toiselle.

Avarasta ja valoisasta töölöläiskodista on hulppeat näköalat, seinillä valtavasti taidetta ja katoissa säkenöivät kristallikruunut. Taiteen määrä huoneissa hengästyttää: Kirpilä halusi pitää kaikki aarteensa näkyvillä ja vaikka museo onkin karsinut osan teoksista varastoon tai lainaan toisiin museoihin, on esillä silti yhtä aikaa n. 300 taideteosta, pääosa suomalaista taidetta eri aikakausilta.

20180309_154116.jpg

Kirpilän taidekodin aarteita, huippuharvinainen vaahterapuinen flyygeli. Taidekodissa pidetäänkin konsertteja.

Elämäntyönä taidekokoelma

Kirpilä oli tunnettu lääkäri, mutta merkittävän lääkärinuran ohella hän omisti koko elämänsä taiteen keräämiselle. Jokainen hankinta on tehty harkiten – ja jokaisessa teoksessa on jotakin, joka on puhutellut Kirpilää erityisellä tavalla.

Kirpilän mieliväri oli punainen – ja monesta teoksesta löytyy punaista. Kirpilä piti myös huonekasveista ja museon uusi hankinta on työ, joka varmaan olisi puhutellut myös Kirpilää itseään: Raimo Saarisen valtava viherkasvi-installaatio.

Toisaalta eläimetkin kiehtoivat Kirpilää ja leikkikoiran lisäksi taidekodissa on maalauksia ja erityisesti veistoksia eläimistä. 20180308_173219

Taidekoti Kirpilä on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka: http://www.taidekotikirpila.fi 

SiMa suosittelee! 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s