Oivalluksia Arabiassa

Arabia on ollut mukana suomalaisten arjessa jo 135:n vuoden ajan. Siperian Martat pääsivät tutustumaan upean oppaan johdatuksella Arabian museoon, tehtaaseen ja showroomiin.

Dylanin notkuvien herkkupöytien jälkeen emme enää päiväämme muuta kaivanneet kuin hengen ravintoa, ja sitä ei totisesti jäänyt puuttumaan. Mielettömän hienolla opaskierroksella saimme huiman annoksen historiaa, muotoilua ja estetiikkaa. Meistä ei varmaan kukaan enää tartu Teema-mukiin ajattelematta sitä uskomatonta määrää käsityötä, joka Helsingin Arabiassa pitää tehdä ennen kuin martat ja muut voivat siitä kahvinsa juoda. Ja tiesittekö, että yli puolet siitä mukin hinnasta tulee korvasta, joka pitää edelleen käsin kiinnittää mukin kylkeen?

Arabian museo on tulvillaan elämyksiä: kauneutta ja nostalgiaa. Vitriineihin ovat löytäneet myös mummon perintökulhot, kesämökin parittomat kupit ja jopa ne lapsuusaikaiset ruskeat lautasetkin.

Martan astia on Teema

Kaj Frankin Kilta (nyk. Teema) oli modernin kodin ratkaisu: naiset menivät palkkatyöhön ja tarvittiin käytännöllinen ja kestävä astiasto, josta kaikki turhat kultaukset ja krumeluurit oli karsittu. Kaj Frankin innovaatio oli paitsi astioiden yhdisteltävyys ja muunneltavuus, myös mahdollisuus hankkia astioita tarpeen mukaan vaikka yksi kerrallaan, kun aiemmin astiastot oli ostettava kerralla. Killan (Teeman) astiat suunniteltiin helposti pinottaviksi ja siten pieneenkin astiakaappiin sopiviksi.  Lautaset toimivat kulhoille kansina ja kahvikuppien aseteille löytyy käyttöä vaikka kuppi itse menisi rikki. Teemaa voi myös yhdistää Arabian muihin astiastoihin.

Kilta suunniteltiin jo 1948 ja se oli tuotannossa aina 70-luvulle asti. Lyhyen tauon jälkeen Kaj Frank paranteli luomustaan ja syntyi Teema. Lähes kaikilta kierrokseen osallistuneiltakin löytyi Teemaa kaapista. Varsinainen Martan valinta siis: suomalaista, kestävää ja järkevää 🙂

Made in Helsinki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s